top of page

BLOG 3: PLEIDOOI VOOR SOCIAAL-EMOTIONEEL LEREN

Albacete_gypsycommunity.jpg

Sociaal-emotioneel leren werkt! Voor mij mag er dan ook veel meer in geïnvesteerd worden op school en bedrijven, zowel qua middelen als qua tijd.

Voor wie nog niet overtuigd is: wetenschappelijk onderzoek toont aan dat welbevinden het leren/functioneren bevordert en omgekeerd. Win-win.

En dat het werkt, mocht ik opnieuw met mijn eigen ogen vaststellen in Spanje. 

BLOG 3: PLEIDOOI VOOR PSYCHO-EDUCATIE

In mei 2023 bezocht ik binnen het Erasmus+ project 'Open and empathetic schools' enkele Spaanse scholen die op verschillende manieren werken aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen.

De eerste school was een school voor kinderen van de Gypsy community in een achtergestelde wijk van Albacete waar de werkloosheid torenhoog is en tienerzwangerschappen de norm zijn.

De kinderen van de klas die ik bezocht, kregen er 4 uur per week les van dansleraar Ramon, een fantastische leraar die veel meer doet voor dan lesgeven. Ramon is danser en behaalde een PHD in bodywork. De oefeningen die hij doet met de kinderen lijken erg eenvoudig, maar zijn goed doordacht en enorm krachtig. Hij leert kinderen onder meer spanning los te laten, zich beter te focussen en hun grenzen aan te voelen. De resultaten zijn indrukwekkend. Ramon is pas enkele maanden actief op de school actief, maar het aantal conflicten is enorm gedaald, de leerlingen zijn veel rustiger en verdraagzamer naar elkaar. Zijn 'zijn' lijkt wel besmettelijk!

 

De tweede school was ook een school in de buitenwijken van de stad met vooral kinderen met een vluchtelingenachtergrond. Hier zitten de leerlingen twee keer per week samen om een boek te bespreken. Het boek is een aanleiding om eigen emoties onder woorden te leren brengen en om te werken aan het begrip en de empathie van de leerlingen. Niet te geloven hoe open de leerlingen durfden zijn, hoe goed en respectvol ze naar elkaar luisterden en vooral niet oordeelden. Maar ook hier een big shout out voor de leerkracht. Ongelooflijk hoe zij er in slaagde om een veilige omgeving te creëren voor haar leerlingen. 

Albacete_refugeecommunity.jpg
bottom of page